HomeProgrammaTocht van Bommen Berend

Tocht van Bommen Berend

In de voetsporen van de legers en de helden van toen, van Coevorden naar Groningen. Een bijzonder wandelevenement van de makers van ‘Tocht om de Noord’

350 jaar Ontzet: Groningen & Coevorden

Op 28 augustus 1672, precies 350 jaar geleden, werd er in Groningen een eind gemaakt aan het beleg van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster. Beter bekend als: Bommen Berend. Er bestaan veel verbanden tussen Groningen en Coevorden uit die tijd. Eén daarvan gaat over Mijndert van der Thijnen, een dappere Coevordenaar die in Groningen zijn plannen presenteerde, waarna uiteindelijk ook Coevorden werd bevrijd, op 30 december 1672.

Carl von Rabenhaupt

Onder leiding van ingehuurde legercommandant Carl von Rabenhaupt vocht Groningen in 1672 terug tegen het leger van de bisschop van Münster. Mede door zijn kanon De Groote Griet verhinderde Von Rabenhaupt, samen met de Stadjers, dat bisschop Von Galen na een beleg van enkele weken Groningen in kon nemen. Op 27 augustus besloot de bisschop eieren voor zijn geld te kiezen en droop af. 

Historische wandeltocht

Op 27 en 28 augustus 2022 lopen wij de historische route van Bommen Berend vanuit Coevorden naar Groningen. We draaien de tijd 350 jaar terug en we ontdekken wat er nu allemaal nog verwijst naar die tijd. Verder sluiten we aan bij diverse festiviteiten en culturele voorstellingen in zowel Coevorden als Groningen. 

Inschrijving

Op 31 maart 1672 schreef Carl von Rabenhaubt zich in als luitenant-generaal bij het Staatse leger. In die rol weet hij Groningen uiteindelijk uit de handen van Bommen Berend te houden. Nu, 350 jaar later, start de inschrijving voor de Tocht van Bommen Berend.

Wanneer

⦁ Zaterdag 27 augustus, circa 25, 40 en 70 km.
⦁ Zondag 28 augustus circa 25, 40 en 70 km

Inschrijving: vanaf 31 maart 2022 via Tocht om de Noord, Tocht van Bommen Berend.

Rabenhauptstraat