HomeProgrammaBommen Berend, een overweldigende muzikale belevenis

Bommen Berend, een overweldigende muzikale belevenis

Eind augustus zijn er in de steden Groningen en Coevorden spectaculaire uitvoeringen van het muziektheaterstuk Bommen Berend. De uitvoering wordt verzorgd door het paradepaardje van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’.

Rampjaar 1672

In Coevorden en Groningen herdenken we het rampjaar onder andere met het theaterconcert Bommen Berend, een overweldigende muzikale belevenis. De luisteraars worden beroerd met een veelzijdig muzikaal verhaal dat zich afspeelt in 1672 in Coevorden en Groningen en deels in Overijssel. De regie is in handen van regisseur Bruun Kuijt.

Drie solisten

Drie professionele, (inter)nationaal bekende en ervaren solisten bezingen de scènes in het stuk waarin de ‘Rampjaar’-thema’s als vrijheid (van geloof en meningsuiting), internationale samenwerking, trots op je afkomst en streek en hoop aan bod komen. Dat zijn onder andere (opera)zanger Nico Wouterse en Wil van der Meer.

Indrukwekkend scenario in drie talen

Componist Jan de Haan componeerde het muziektheaterstuk. Het indrukwekkende scenario in drie talen (Duits, Nederlands, Nedersaksisch) is van de hand van toneelschrijver Bouke Oldenhof.

Het project, de compositie en het concert over 1672, laat zien dat we leren uit de geschiedenis en dat de vele naties, vijanden uit het verleden, nu samen optrekken voor de vrede. Onder ander vanuit het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse legerkorps in Münster.

Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’

Het muziektheaterstuk wordt uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van chef dirigent majoor Tijmen Botma.

Bijzondere theaterlocatie in Coevorden

De theaterlocatie in Coevorden is een loods op het magazijnencomplex van Defensie aan de Nederlands-Duitse grens! Het gebeurt zelden tot nooit dat defensieterreinen toegankelijk zijn voor een publieksactiviteit. Op 12 november 2021 hebben op deze locatie burgemeesters Koen Schuiling van Groningen en Renze Bergsma van Coevorden en de plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink hun handtekening gezet onder een intentieverklaring. Een handtekening die staat voor een bijzondere samenwerking die onder andere tot uiting komt in dit theaterstuk.

Coevorden, 25 augustus 2022: avondvoorstelling: aanvang 20.00 uur tot 21.30 uur
Coevorden, 26 augustus 2022: middagvoorstelling: aanvang 14.30 uur tot 16.00 uur en avondvoorstelling: 20.00 uur tot 21.30 uur
Groningen, 28 augustus 2022: middagvoorstelling: aanvang 14.30 uur tot 16.oo uur en avondvoorstelling: aanvang: 19.30 uur

Het concert is mede mogelijke gemaakt door:

 • Gemeente Coevorden
 • Gemeente Groningen
 • Provincie Drenthe
 • Provincie Groningen
 • Koninklijke Landmacht
 • Beringer Hazewinkel
 • Prins Bernhard Cultuurfonds
 • RTV Drenthe
 • Forbo Flooring Systems
 • HEMA Coevorden
 • En door Wemeijer Zand- en Grindhandel B.V., Mediasign, Venhorst Makelaardij