HomeProgrammaBoek: Een Schricklijck Jaer

Boek: Een Schricklijck Jaer

In 2022 was het 350 jaar geleden dat het rampjaar 1672 zich in Nederland voltrok. Ook Coevorden en Noord-Nederland hebben deel uitgemaakt van het strijdtoneel. Het beleg van Groningen is daarbij meer bekend dan de gebeurtenissen in Coevorden en de rest van Noord-Nederland. Dat is zowel landelijk als regionaal het geval.

Daarom werd besloten om in 2022 rondom de viering van 350 jaar ontzet, dat groots werd gevierd, een toegankelijk populair-wetenschappelijk boek uit te brengen over 1672 in de Noordelijke Nederlanden, waarin Coevorden, Drenthe, Groningen en Overijssel een prominente rol spelen. Ook de sleutelfiguren komen tot leven en worden in het perspectief van het Rampjaar gezet .

Het boek is een initiatief van de Gemeente Coevorden en wordt geschreven door Ineke den Hollander. Zij schreef eerder het boek ”t Aangename eener reis door goede wegen, een tocht door de geschiedenis van de gemeente Coevorden’.

Over het boek

Een Schricklijck Jaer gaat over oorlog. Oorlog bestaat echter niet alleen uit legeraanvoerders, soldaten, omtrekkende bewegingen en wapens. Oorlog gaat ook over gewone mensen in een ontwrichte maatschappij. Die gewone mensen in deze uitzonderlijke situatie passeren in dit boek eveneens de revue, daar waar ze door hun nagelaten brieven, dagboeken en rekeningen weer tot leven gewekt kunnen worden. Hoe zag hun maatschappij eruit, hoe leefden zij samen: de regenten, de predikanten, de burgers, de boeren? De hoofdrolspelers van het jaar 1672, zowel vriend als vijand, hebben een apart podium gekregen in dit boek. Zij zijn letterlijk en figuurlijk in kaders uitgelicht om hun de ruimte te geven die hun vanuit geschiedkundig oogpunt toekomt.