HomeOver de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’

Over de Zilveren Dukaat ‘Kasteel Coevorden’

De Zilveren Dukaat wordt geslagen in opdracht van het ministerie van Financiën en verschijnt als verzamelaarsmunt. De uitgifte met het Kasteel Coevorden is onderdeel van de lopende serie ‘Nederlandse kastelen’.

Kasteel Coevorden

Op de voorzijde van de munt staan het Kasteel Coevorden en veldmaarschalk Godard van Reede als de geharnaste ridder. Nu heeft Godard waarschijnlijk nooit Kasteel Coevorden bezocht, maar de Muntwet bepaalt dat op iedere Zilveren Dukaat een ridder afgebeeld dient te worden met voor het linkerbeen een schild met het provinciewapen. Godard van Reede (1644-1703) kruipt in het harnas van de ridder in de gehele serie ‘Nederlandse kastelen’. De historische ridder heeft niet alleen in Nederland deelgenomen aan veldslagen, maar is ook bekend van zijn militaire verdiensten in het Verenigd Koninkrijk.

Wapen provincie Drenthe en Rijkswapen

Voor zijn linkerbeen staat het wapen van de Provincie Drenthe. Het opschrift op deze zijde luidt: ‘MO.NO.ARG.REG.BELGII’. Dat is de afkorting van het Latijnse ‘Moneta Nova Argenta Regni Belgii’: Nieuwe Zilveren Munt van het Koninkrijk der Nederlanden’.

Op de keerzijde staat het Rijkswapen met de Koninklijke Kroon tussen de cijfers van het jaartal. Het opschrift luidt: ‘CONCORDIA RES PARVAE CRESCUNT’, Eendracht maakt macht. Ook staat op de keerzijde het munthuis- en muntmeesterteken.

Waar verkrijgbaar

De Zilveren Dukaat met daarop het Kasteel Coevorden is vanaf 26 augustus 2022 online te koop bij de Nederlandse munt, via www.knm.nl. De munt komt uit in een totale oplage van 2000 stuks en kost €54,95.