HomeNieuwsViering Internationale vrouwendag

Viering Internationale vrouwendag

Over de hele wereld is het op 8 maart Internationale Vrouwendag. Aan de hand van een thema zoals emancipatie, discriminatie of racisme, is er aandacht voor de strijdbaarheid en solidariteit van vrouwen. Dit jaar is het thema ‘Solidariteit – De kracht voor verandering’.

In Coevorden hebben diverse organisaties de handen ineen geslagen om een mooi programma neer te zetten, zodat iedereen in de gelegenheid is om de Internationale Vrouwendag mee te vieren.

Zondag 6 maart

Wij beginnen op zondag 6 maart met schilderen bij Kunst op Vijf naar het voorbeeld van de grote bloemen van Georgia O’Keeffe.

Verder is er in het Arsenaal, de bibliotheek, een workshop ‘Spoken word’ door Eva Broekman en zal Rudi Huisman, in het Stedelijk Museum, vrouwen op een karakteristieke manier fotograferen. De middag wordt in het Arsenaal, door Hofpoort, afgesloten met een workshop muziek door Martije Lubbers.

Dinsdag 8 maart

Dinsdag 8 maart, de Internationale vrouwendag, kunnen vrouwen ’s middags terecht bij Ravelijn Verbindt voor koken, hapjes maken, dansen, zingen, modeshow en natuurlijk veel gezelligheid.

’s Avonds is in het synagoge-museum een lezing en worden vooroorlogse beelden vertoond over Roosje Glaser, een levenslustige en ondernemende Joodse vrouw die verraden werd door haar eigen man, maar wel Auschwitz wist te overleven. Deze avond is niet alleen geschikt voor vrouwen maar ook voor mannen. Want emancipatie en gelijkwaardige behandeling begint bij zowel vrouwen als mannen.

Emancipatie

Al jarenlang strijden vrouwen voor zelfbeschikking, individuele rechten, vrijheid en een gelijkwaardige behandeling. Maar alleen de strijd aangaan met vrouwen blijkt een utopie en ook met de emancipatie van de man gaat het niet goed. Wij hebben mannen en vrouwen nodig die opstaan en zich hard maken voor emancipatie in de breedste zin van het woord. Vrouwen en mannen kunnen samen de kracht van verandering in werking stellen.

De datum 8 maart is ontleend aan het feit dat in 1908 in New York de eerste staking van vrouwen heeft plaatsgevonden. Sindsdien komen vrouwen op 8 maart wereldwijd op voor hun rechten.