HomeNieuwsRepetities muziektheater Bommen Berend gestart!

Repetities muziektheater Bommen Berend gestart!

Dit jaar herdenkt de gemeente Coevorden het Rampjaar 1672 en wordt het ontzet van Coevorden gevierd. Met onder andere op 25 en 26 augustus het muziektheater Bommen Berend. Een muzikale belevenis, uitgevoerd door Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en (inter)nationaal bekende solisten. Het stuk speelt zich af op het magazijnencomplex van het Ministerie van Defensie in Coevorden.

Officiële repetities gestart

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ is onlangs gestart met de repetities in de Johan Willem Friso Kazerne in Assen. Volgens Roelie Lubbers, initiator van dit evenement en programmaleider Coevorden Culturele Gemeente is het een bijzonder muziektheaterstuk, gecomponeerd door Jan de Haan. ‘De compositie zorgt voor een overweldigende muzikale belevenis. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma. Drie ervaren solisten spelen en bezingen de scènes in het stuk. De teksten zijn geschreven door Bouke Oldenhof. Hij weet op sensationele wijze woorden te geven aan de ‘Rampjaar’-thema’s als vrijheid van geloof en meningsuiting, hoop, internationale samenwerking, en trots op je afkomst en streek.’, vertelt Roelie Lubbers.

Veelzijdige solisten

De solisten zijn (opera)zanger Nico Wouterse (Bommen Berend), veelzijdig acteur en regisseur Wil van der Meer (generaal Rabenhaupt) en zangeres Céline Janssen (Lambertien) die opera vooral ziet als het nieuwe levenslied. Dan is er nog een vierde man, acteur Jelmer de Groot. Hij speelt vele belangrijke personages, van soldaat tot koning van Engeland. Het publiek zit voortdurend in actie en krijgt – mede door de overrompelende muziek- het gevoel midden in de strijd te zitten.

Het jaar 1672

Het theaterconcert Bommen Berend neemt je mee naar het jaar 1672. In dat jaar voerde Bernhard von Galen, de bisschop van Münster, oorlog in onder andere de steden Coevorden en Groningen. Deze steden kregen door het ontzet onder leiding van generaal Rabenhaupt en door een list van Mijndert van der Thijnen hun vrijheid terug. Von Galen, door het volk Bommen Berend genoemd, droop af. De gebeurtenissen in onze huidige tijd tonen hoe kwetsbaar onze vrijheid is. Het concert laat zien dat we leren uit de geschiedenis en dat de vele naties, vijanden uit het verleden, nu samen optrekken voor de vrede. Muziek, woorden en zang worden gebruikt als gids en inspiratie om maatschappelijke opgaven mede vorm te geven.