Eind augustus zijn er in de steden Groningen en Coevorden spectaculaire uitvoeringen van het muziektheaterstuk Bommen Berend. De uitvoering wordt verzorgd door het paradepaardje van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso. De solisten genieten landelijke bekendheid en zijn in de Johan Willem Friso Kazerne in Assen gepresenteerd. Drie professionele en ervaren solisten bezingen de scènes in het stuk. Dat zijn:
- Nico Wouterse (alias Bommen Berend). Een Nederlandse (opera)zanger die al meer dan 20 jaar in Duitsland woont en werkt. De basbariton was in meerdere opera’s en concerten in onder meer België, Frankrijk, Luxemburg, Letland, Montenegro, Zwitserland, Nederland en Duitsland te horen. Zie: Nico Wouterse – Nico Wouterse (jimdo.com.) .
- Wil van der Meer (alias Rabenhaupt). Wil heeft als acteur/regisseur meegewerkt aan diverse films en televisieseries. Zie: Wil van der Meer – TheaterEncyclopedie
- Willemien Dijkstra (alias Lambertien). Willemien speelde lange tijd de vrouwelijke hoofdrol in de musical Soldaat van Oranje. Zij is geboren en getogen in Sleen, in de gemeente Coevorden. Zie: Willemien Dijkstra (theater.nl)
Rampjaar 1672
In 2022 is het 350 jaar geleden dat we in Nederland het Rampjaar 1672 beleefden. In datzelfde jaar voerde de bisschop van Münster, door het volk Bommen Berend genoemd, oorlog in onder andere de steden Coevorden en Groningen. Deze steden kregen door het ontzet onder leiding van generaal Rabenhaupt hun vrijheid terug. Zowel landelijk als in het noorden van Nederland worden tal van activiteiten ontplooid ter herdenking en viering van het ‘Rampjaar’ 1672. In Coevorden en Groningen doen we dat onder andere met het theaterconcert Bommen Berend, een overweldigende muzikale belevenis. De luisteraars worden beroerd met een veelzijdig muzikaal verhaal dat zich afspeelt in 1672 in Coevorden, Groningen en deels in Overijssel. De regie is in handen van regisseur Bruun Kuijt.
Indrukwekkend scenario in drie talen
Componist Jan de Haan componeerde het muziektheaterstuk gebaseerd op de gebeurtenissen in het oosten en noorden van Nederland in 1672. Het indrukwekkende scenario in drie talen (Duits, Nederlands, Nedersaksisch) is van de hand van toneelschrijver Bouke Oldenhof, onder andere bekend van het Twentse stuk Hanna van Hendrik.
De drie solisten bezingen de scenes waarin de ‘Rampjaar’-thema’s als vrijheid (van geloof en meningsuiting), internationale samenwerking, trots op je afkomst en streek een hoop aan bod komen.
Het project, de compositie en het concert over 1672, laat zien dat we leren uit de geschiedenis en dat de vele naties, vijanden uit het verleden, nu samen optrekken voor de vrede. Onder ander vanuit het hoofdkwartier van het Duits-Nederlandse legerkorps in Münster.
Koninklijk Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’
Het muziektheaterstuk wordt uitgevoerd door het paradepaardje van de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma. De kapel is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Het verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij de concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel. De kapel heeft als standplaats Assen. Zie: https://www.defensie.nl/onderwerpen/muziek/koninklijke-militaire-kapel-johan-willem-friso
Uitvoeringen in Groningen en Coevorden
Het stuk wordt opgevoerd in de steden Groningen en Coevorden en duurt circa 75 minuten. De compositie gaat over Nederland en Duitsland. Een wens van de organisatie is om daaraan een locatie in Duitsland toe te voegen. In het jaar 1672 waren we vijanden. Tegenwoordig leven we in vrede en verbondenheid. Cultuur geeft ons verbindingen, verbeelding en creativiteit zodat wij in staat zijn nieuwe inzichten en vooral verbanden tussen mensen te realiseren. Muziek, zang en het verhaal worden gebruikt als gids en inspiratie om maatschappelijke opgaven mede vorm te geven.
Bijzondere theaterlocatie in Coevorden
De theaterlocatie in Coevorden is een loods op het magazijnencomplex van Defensie aan de Nederlands-Duitse grens! Het gebeurt zelden tot nooit dat defensieterreinen toegankelijk zijn voor een publieksactiviteit. Op 12 november 2021 hebben op deze locatie burgemeesters Koen Schuiling van Groningen en Renze Bergsma van Coevorden en de plaatsvervangend commandant Landstrijdkrachten generaal-majoor Rob Jeulink hun handtekening gezet onder een intentieverklaring. Een handtekening die staat voor een bijzondere samenwerking die onder andere tot uiting komt in dit theaterstuk.
Kaartverkoop
Op 25 en 26 augustus 2022 te zien in Coevorden, op 28 augustus 2022 in Groningen en mogelijk op 31 augustus in een stad in Duitsland. Kaartverkoop start op 5 mei.
Meer informatie over de activiteiten in het kader van 350 jaar ontzet:
www.cultureelcoevorden.nl en www.go350.nl. Landelijk: www.rampjaarherdenking.nl.