HomeNieuwsOverweldigende belangstelling voor Bommen Berend theaterspektakel

Overweldigende belangstelling voor Bommen Berend theaterspektakel

De drie solisten, v.l.n.r. Nico Wouterse (Bommen Berend), Céline Janssen (Lambertien) en Wil van der Meer (Generaal Rabenhaupt).

Onder enorme belangstelling vond donderdagavond de première plaats van het muziektheater Bommen Berend. In een uitverkochte hal op het magazijnencomplex van het Ministerie van Defensie in Coevorden werden de bezoekers meegenomen in een spetterend spektakel. Een bijzonder theaterconcert uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ en een aantal bekende solisten.

Rampjaar 1672

Het verhaal gaat over het jaar Rampjaar 1672. In dat jaar voerde Bernhard von Galen, de bisschop van Münster, oorlog in onder andere de steden Coevorden en Groningen. Deze steden kregen door het ontzet onder leiding van gerenaal Rabenhaupt en door een list van Mijndert van der Thijnen hun vrijheid terug. Von Galen, door het volk Bommen Berend genoemd, droop af.

Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso

De compositie wordt in vier delen uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso onder leiding van dirigent Tijmen Botma. Met opera en zang van de solisten Nico Wouterse (Bommen Berend), veelzijdig acteur en regisseur Wil van der Meer (generaal Rabehaupt) en zangeres Céline Janssen (Lambertien). Acteur Jelmer de Groot speelt verschillende personages, van soldaat tot Koning van Engeland.

Prachtig samenspel

Jan de Haan, de componist van het muziektheaterstuk is trots op het resultaat. ‘Het was een inspirerende klus om een compositie te schrijven over deze bijzondere geschiedenis. De uitdaging was om het verhaal duidelijk en amuserend over te brengen op het publiek. En dat is goed gelukt door de afwisselende stijlen. Samen met de schrijver Bouke Oldenhof en regisseur Bruun Kuijt is het een prachtig samenspel geweest wat geresulteerd heeft in deze prachtige avond, aldus Jan de Haan. Ook projectleider Roelie Lubbers is zeer tevreden. ‘De eerste voorstelling zit erop. Het publiek heeft genoten en dat geeft een heel tevreden en blij gevoel!’.