HomeNieuwsOndanks Parkison toch nieuwe kunst

Ondanks Parkison toch nieuwe kunst

Tuinontwerper/kunstschilder Ton ter Linden (87) en beeldend kunstenaar/publicist Gert Tabak (65) hebben een extra weekend geprikt om de deuren van hun atelier in Sleen open te zwaaien. En dit is met een bijzondere reden: zes jaar lang kon Ter Linden niet pastelleren en aquarelleren vanwege de ziekte van Parkinson; de aansturing van zijn spieren – ook die in zijn handen – werd slechter. Dat stond zijn creativiteit natuurlijk behoorlijk in de weg, maar sinds afgelopen voorjaar wordt er toch weer geschilderd door de samenwerking met zijn partner Gert Tabak. 

Prachtige aquarellen en kunstwerken

Tijdens de Open Atelierroute in maart werd duidelijk dat de nieuwe werken – ook door de gunstige prijs – snel van de hand gingen. Beide kunstenaars waren daar erg blij mee, maar ook verbaasd dat er nu bij veel belangstellenden zo’n coproductie aan de muur hangt. Dit sterkte hen om er mee verder te gaan; het werkte ook zeer positief op de gemoedstoestand van Ter Linden want hij kon weer stoeien met kleuren en dat is iets wat hij al zijn hele leven heeft gedaan op papier, in interieurs en in tuinen. Een groot deel van hun recente gezamenlijke kunstwerken hangen nu in hun atelier, samen met prachtige aquarellen en pastels van Ter Linden van de periode hiervoor, en bronzen beelden van Tabak. Al met al dus wel een extra open weekend waard.

Bloemen

Het thema van de nieuwe werken is bloemen. Dat is ook te verwachten bij deze heren, want beiden zijn ook bekende tuinontwerpers (er zijn ontwerpen van hen te zien in De Tuinen van Appeltern en op de Floriade). Hoe worden deze coproducties gemaakt? Tabak drukt linosneden af met zwarte watervaste drukinkt waarna Ter Linden deze eigen ontwerpen uit de jaren ’50 (!) gaat aquarelleren. Ook schetst Tabak met Oost-Indische inkt een bloementafereel waarna die gaan leven als Ter Linden zijn penselen er op los laat. Over het algemeen zijn de werken niet groot, omdat dit handiger werken is; ingelijst is de maat van een solo 27 x 52 cm (meestal vertikaal). Ook hangen er grotere lijsten met 2 of 3 werken erin.

Bronzen beelden

De bronzen beelden van Tabak hebben als thema’s vrede, vriendschap, vertrouwen en hoop. Zeer passend in deze roerige tijden dus. Alle beelden kunnen zowel binnen als buiten staan.

Extra open dagen

Deze extra Opendeurdagen worden gehouden op

15 en 16 oktober van 11-17 uur

Atelier Ton ter Linden

Boelkenweg 8

7841 CG Sleen (Dr)

www.tonterlinden.com

www.gerttabak.com