
Onze gemeente kent een rijke historie met vele verhalen. Maar vaak kennen we die verhalen niet. Ondanks dat we vaak de namen van historische figuren in het dagelijks leven tegenkomen. Zo hebben we in Coevorden de Mijndert van der Thijnen school en is er een standbeeld van Mijndert van der Thijnen in het van Heutszpark.
Mijndert van der Thijnen
Maar wie is nu eigenlijk Mijndert van der Thijnen en wat is het verhaal achter deze meneer? Het leuke is dat je je eigen omgeving veel beter leert begrijpen door de verhalen van het verleden te leren kennen. Het is de basis voor onze cultuur.
Rampjaar 1672
Zo dus ook het verhaal van het Rampjaar 1672. Het verschrikkelijke oorlogsjaar waarbij Coevorden in beslag werd genomen door de Bisschop van Münster, alias Bommen Berend. Maar door een slimme oplossing van schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen is het toch gelukt Coevorden te bevrijden. Hiermee werd een belangrijke ommekeer in het rampjaar ingezet…
Toegankelijk geschreven boek
Over deze geschiedenis heeft Ineke den Hollander een boek ‘Een Schricklijck Jaer’ geschreven. Het boek werd onlangs gepresenteerd in de Groter Kerk in Coevorden.
Boek door wandelaars via de route van Bommen Berend naar Groningen gebracht
Een groepje wandelaars bracht het boek via Groningen naar Leek, via de Bommen Berend Route. Een route die tijdens het wandelevenement de Route van Bommen Berend op 27 en 28 augustus gelopen kan worden. In Leek werd het boek overhandigd aan Feyo Sickinghe, nazaat van één van de hoofdrolspelers uit het boek.
Een ‘Schricklijkck Jaer’ vanaf nu verkrijgbaar
Het boek is te koop bij de ReadShop aan de Friesestraat 26 in Coevorden en kost 25 euro of te bestellen bij https://www.vangorcum.nl/zoeken?q=een+schricklijkck+jaer