HomeNieuwsMuziektheater Bommen Berend in Coevorden, Groningen en Münster

Muziektheater Bommen Berend in Coevorden, Groningen en Münster

Componist Jan de Haan maakte een grandioos muziektheaterstuk. Een stuk gebaseerd op de gebeurtenissen in het oosten en noorden van Nederland in 1672. Het verhaal is van toneelschrijver Bouke Oldenhof en wordt door drie solisten gezongen in het Duits, Nederlands en Nedersaksisch. Alle ‘Rampjaar’-thema’s als vrijheid (van geloof en meningsuiting), internationale samenwerking, hoop en trots op je afkomst en streek komen aan bod.

De Koninklijke Landmacht stelt zijn paradepaardje de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ beschikbaar voor de muzikale invulling van het project. Een overweldigende muzikale voorstelling in het jaar van de herdenking van Nederland 350 jaar ontzet. Chef dirigent majoor Tijmen Botma leidt het orkest.

De concerten vinden plaats in de steden Groningen, Coevorden en Münster.  De theaterlocatie in Coevorden is een loods op het magazijnencomplex van Defensie! Nog niet eerder was dit terrein aan de Nederlands-Duitse grens toegankelijk voor een publieksactiviteit.

Op 25 en 26 augustus te zien in Coevorden, op 28 augustus in Groningen en op 31 augustus in Münster.

In 2022 is het 350 jaar geleden dat we in Nederland het Rampjaar 1672 beleefden. In dat jaar voerde de bisschop van Münster, door het volk Bommen Berend genoemd, oorlog in onder meer de steden Coevorden en Groningen. Onder leiding van generaal Rabenhaupt kregen deze steden door het ontzet hun vrijheid terug.