HomeNieuwsInschrijving Tocht van Bommen Berend

Inschrijving Tocht van Bommen Berend

Komende zomer is er een groot wandelevenement van Coevorden naar Groningen. Op 27 en 28 augustus 2022 kunnen wandelaars de historische route van Bommen Berend lopen. De tijd wordt 350 jaar teruggedraaid en de wandelaars ontdekken wat er nu allemaal nog verwijst naar die tijd. De hele route is 110 km en kan in twee dagen worden afgelegd. Er is echter ook een mogelijkheid om voor kortere afstanden te kiezen. Een bijzonder wandelevenement van de makers van ‘Tocht om de Noord’.

Inschrijving

De inschrijving start op 31 maart 2022. De inschrijflink staat open vanaf 18.00 uur. Wees er snel bij want vol is vol.

 • Zaterdag 27 augustus: Startplaats Coevorden, 3 afstanden
  • Afstand circa 25 km (naar Emmen)
  • Afstand circa 40 km (naar Exloo)
  • Afstand circa 70 km (naar Assen)
 • Zondag 28 augustus: Finishplaats Groningen, 2 afstanden:
  • Afstand circa 15 km (vanaf Haren)
  • Afstand circa 40 km (vanaf Assen)

Culturele gemeente

De gemeente Coevorden is van eind augustus 2021 t/m december 2022 culturele gemeente van Drenthe. In het culturele jaar wordt ook het 350-jarig ontzet van de stad herdacht en gevierd, onder andere met een bijzonder wandelevenement.

350 jaar Ontzet: Groningen & Coevorden

Op 28 augustus 1672, precies 350 jaar geleden, werd er in Groningen een eind gemaakt aan het beleg van Bernhard von Galen, de bisschop van Münster. Beter bekend als: Bommen Berend. Er bestaan veel verbanden tussen Groningen en Coevorden uit die tijd. Eén daarvan gaat over Mijndert van der Thijnen, een dappere Coevordenaar die in Groningen zijn plannen presenteerde, waarna uiteindelijk ook Coevorden werd bevrijd, op 30 december 1672.

Carl von Rabenhaupt

Onder leiding van ingehuurde legercommandant Carl von Rabenhaupt vocht Groningen in 1672 terug tegen het leger van de bisschop van Münster. Mede door zijn kanon De Groote Griet verhinderde Von Rabenhaupt, samen met de Stadjers, dat bisschop Von Galen na een beleg van enkele weken Groningen in kon nemen. Op 27 augustus besloot de bisschop eieren voor zijn geld te kiezen en droop af. 

Inschrijving

Op 31 maart 1672 schreef Carl von Rabenhaubt zich in als luitenant-generaal bij het Staatse leger. In die rol wist hij Groningen uiteindelijk uit de handen van Bommen Berend te houden. Nu, 350 jaar later, start de inschrijving voor de Tocht van Bommen Berend.

Cultureel Coevorden • Tocht van Bommen Berend