HomeNieuwsFeestelijke slotceremonie Culturele Jaar

Feestelijke slotceremonie Culturele Jaar

Het moment zat er natuurlijk aan te komen: het moment dat Coevorden niet langer culturele gemeente van Drenthe is. We hebben in de aanloop naar het culturele jaar en in de periode van 28 augustus 2021 tot en met 31 december 2022 genoten van de vele activiteiten en van elkaar. Vol vertrouwen dragen we met een voldaan gevoel het stokje over aan de gemeente De Wolden.

Voor het zover is, laten we alles nog eenmaal de revue passeren. Dat doen we tijdens de feestelijke afsluiting op vrijdagavond 10 februari 2023 in Hof van Coevorden. Dat is tevens het moment van verschijnen van deze laatste editie, nummer zes, van het magazine Verbonden in Verhalen.

In een festivalsfeer komen alle activiteiten nog eens voorbij. Het theater en de vele zalen van Hof van Coevorden staan volledig in het teken van alles wat we met elkaar gemaakt, gedaan en beleefd hebben. Iedereen is welkom, maar speciaal degene die op een of andere wijze heeft bijgedragen aan het culturele jaar. Als deelnemer, vrijwilliger of als bezoeker. Natuurlijk is er muziek en volop gelegenheid om elkaar te spreken.

Deuren open
Om 19.30 uur gaan de deuren open. Enkele typetjes heten de bezoekers van harte welkom.

Raadszaal: officiële gedeelte en muziek
In de raadszaal, die omgebouwd is tot poptheater, vindt om 20.00 uur het officiële gedeelte plaats. Na de opening blikt wethouder van cultuur, Bea Meppelink-De Jager, terug op het culturele jaar.

De laatste activiteit in het culturele jaar was de kunstenaarstentoonstelling ‘Souvenir’ in galerie Kunst op Vijf. Een kleine veertig kunstenaars bogen zich hierbij over het thema souvenir. Het heeft prachtige kunstwerken opgeleverd die zijn verzameld in een mooi bewaarboek. Dit boek wordt tijdens het officiële gedeelte gepresenteerd. Het eerste exemplaar wordt overhandigd aan een jonge kunstenaar uit De Wolden.

Vervolgens worden herinneringen aan de afgelopen activiteiten opgehaald met een aftermovie, gemaakt door Alieke Eising. Vooruitkijken doen we ook, en wel met een presentatie van De Vlinderprinses, een muziektheaterspektakel in de open lucht dat in september 2024 nabij Zweeloo wordt opgevoerd.

Daarna is dan echt het moment aangebroken waarop Bea Meppelink het stokje geeft aan wethouder Albert Haar van De Wolden. We zorgen voor een goede overdracht zodat De Wolden voldoende inspiratie en uitdaging vindt om er net als Coevorden een fantastisch jaar van te maken. Het prokkelkoor nodigt ter afsluiting van het officiële gedeelte de bezoekers uit om gezellig mee te zingen met hun liedjes.

Brúúnsma
Daarna is het tijd voor ontmoeting en beleving in het hele pand. In de raadszaal neemt de band Brúúnsma het over. De band is geformeerd rond zanger en liedjesschrijver Theo Bruinsma uit Benneveld die graag in zijn moedertaal, het Drents, schrijft en zingt. Rustige nummers, aanschurkend tegen blues en americana, worden moeiteloos afgewisseld met het stevige werk.

Tussendoor laten enkele deelnemers van het Levensliedproject nog één keer hun liedje horen.

Het jaar opnieuw beleven
Op de begane grond in de hal van Hof van Coevorden, in de Tuinzaal en in de Picardtzalen beleven we het jaar opnieuw met posters, banners, foto’s, films en ontmoetingen. We bewonderen nog eenmaal alle 25 schilderijen van de opening en enkele kunstwerken van ‘Souvenir’. Het cultuurpad met al haar ‘pad-in-de-kijker-weekends’ en het prachtige routeboekje komen voorbij. Het schrijverscollectief A t/m Z met haar boek ‘Verborgen pad’ is aanwezig voor bijzondere gesprekken. We krijgen indrukken op schermen van het lichtkunstproject ‘In de vezels’, van het openlucht theaterspektakel ‘Woeste Gronden’, het ‘Concert bij de brug’ in Zwinderen, de voorstelling ‘The armed man’ in Oosterhesselen, het project ‘Levenslied’ en het theaterspektakel ‘Bommen Berend’. We worden geattendeerd op de geweldige serie ‘Krasse Verhalen’, online nog steeds te zien, en op de podcast over de geschiedenis van Coevorden.

Het stedelijk museum Coevorden presenteert zich. Bezoekers kunnen nog tot 26 maart 2023 de tentoonstelling ‘De vesting heroverd’ bezoeken. En omdat het schilderij van Mijndert van der Thijnen niet in deze setting op de avond getoond wordt, krijgen alle bezoekers een kortingsbon voor het museum cadeau.

Stichting Garnizoensdagen Vesting Coevorden is aanwezig met een prachtige terugblik op 350 jaar ontzet en de Slag om Coevorden. Alexander Moes vertelt de bezoekers van alles over de herdenkingspenning uit 1672, over de herslag daarvan en over de Zilveren Dukaat van het kasteel. Natuurlijk is er een kans om het boek ‘Een Schricklijck Jaer’ in te zien en te bemachtigen.

Kortom: Belevenissen en verhalen te over. We hebben van alles gevierd, van 40 jaar Sweelpop, 350 jaar ontzet van Coevorden tot aan 60 jaar Ganzenmarkt aan toe. We hebben verbindingen gelegd tussen heden en verleden, tussen stad en platteland, jong en oud, Coevorden en Groningen, met sport, toerisme, welzijn en met cultuur in al haar vormen. We hebben elkaar en alles om ons heen versterkt. Er ligt een fantastische culturele basis voor een schitterende toekomst.

Inwoners van Coevorden, de provincie en daarbuiten, professionals en amateurs. Met z’n allen was het culturele jaar een groot succes. We hebben mooie herinneringen gemaakt.

Feestelijke slotceremonie Coevorden Culturele Gemeente van Drenthe
19.30 uur                    Deuren open
20.00 uur                    Officieel gedeelte met overdracht
20.30 – 23.00 uur       Diverse culturele belevenissen
23.00 uur                    Einde

Locatie:                       Hof van Coevorden, Kasteel 1, Coevorden
Datum:                       vrijdag 10 februari 2023
Entree:                        gratis