HomeNieuwsCultuurpad-in-de-kijker Zweeloo Aalden Benneveld

Cultuurpad-in-de-kijker Zweeloo Aalden Benneveld

Op 10 en 11 september vindt het Cultuurpad-in-de-kijker weekend plaats in en rondom Zweeloo, Aalden en Benneveld. In dit weekend kunnen wandelaars tijdens een wandeling een bezoek brengen aan de dorpen waar diverse culturele activiteiten te beleven zijn. De activiteiten zijn voor jong en oud en vinden plaats van 10.00 tot 17.00 uur.

Activiteiten Zweeloo, 10 en 11 september

In Zweeloo kan men een bezoek brengen aan het Kerkje van Sweel. Daar is het kunstproject ‘Project 1296’ van Sjoerd Visser te zien. Een kunstproject ontstaan uit het idee dat met vier dobbelstenen in theorie 1296 cijfercombinaties mogelijk zijn. Ook kunnen kinderen kubussen versieren en is er een dobbelstenen spreekwooden-quiz. Irene Visser zorgt om het uur voor een klein mini orgelconcert. In het dorpshuis De Spil is zaterdag om 14.00 uur een optreden van Sweelodie en elf lokale kunstenaars tonen hun werk. 

Open Monumentendag, 10 en 11 september

Dit weekend is het tevens Open Monumentendag. Tijdens deze dagen zijn in Aalden de Jantina Hellingmolen, de Waog, het Kerkje van Zweeloo en de Smederij aan de Kruisstraat te bezoeken.

Activiteiten Aalden, 10 september

Bij de molen in Aalden en in Oud Aalden zijn diverse activiteiten, waaronder op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur de ’Plein Air’ schilderdag. Om 15.00 uur vindt de tentoonstelling plaats van de werken van de schildersdag. Ook is er een demonstratie blokgooien van 11.00 tot 12.00 uur. De kerk is de gehele dag (11-16 uur) open om te bezichtigen en hier zijn diverse activiteiten, zoals een fotoexpositie van Hans Jansen en een demonstratie liturgisch bloemschikken. Om 11 uur is er een Folk veur volk op het Korenhofplein met de uitvoering ‘Opa’s kunstgebit’. 

Benneveld, 11 september

Op 11 september is er in Benneveld een feestelijke markt. Tijdens deze markt zullen een aantal inwoners van Benneveld een aantal kunstzinnige activiteiten presenteren. Voorbeelden zijn eigen gemaakte schilderijen, quilts, bloemsierkunst, mode en het maken van muziek. Verhalenvertellers vertellen over de historie van de brink, diverse appelrassen en de functie van bijen. Ook zijn er schapen en paarden te bewonderen in en rondom Benneveld. Kortom, een gezellige middag op een mooie plek in het dorp!

Horeca

En er is nog veel meer dit weekend. Op diverse plekken bij de horeca vinden activiteiten plaats. 

  • Grand Café Libo, Schrijverscollectief A t/m Z met de boekpresentatie ‘Het verborgen pad’, 10 september van 14.00—17.00 uur. 
  • Hoes van Hol’An, verhalenverteller op 10 september (onder voorbehoud).
  • Herberg Aelderstroom, The Magnolians, muziek op zondagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur.

Ateliers, die hun deuren open zetten

– Aelderhooghe, edelsmid Joke Holwarda, Koemarsendrift 4, Oud Aalden. 

– Keramiste Patty Ament, Kruisstraat 6, Zweeloo.

– Atelier Bert Robben, Kruisstraat 25, Zweeloo.
– Kunstenaarsherberg, Zomerexpositie KunstKring, Hoofdstraat 15, Zweeloo.
– El Papel Kunstgalerie, Hoofdstraat 3, Zweeloo. 

– Corina van der Weerden, vilten voor kinderen bij de Waog, Oud Aalden.

Routes van het Cultuurpad 

Een wandeling met een bezoek  aan Zweeloo, Aalden en Benneveld kan via deze routes:

  • Benneveld – Aalden 5,2 km
  • Aalden – Zweeloo 5,7 km

De wandelingen zijn online beschikbaar via welkomincoevorden.nl/cultuurpad

Ontstaan van het Cultuurpad Coevorden 

Met inzet van vrijwilligers uit alle dorpen van de gemeente en de stad Coevorden is een lange afstandswandeling van meer dan 200 kilometer uitgezet. Het Cultuurpad ‘Van De Kiel tot Steenwijksmoer’ bestaat uit 23 verschillende wandelingen. De wandelingen laten zien hoe veelzijdig de gemeente Coevorden is qua natuur, landschap en cultuur.