De komst van glasvezel in de dorpen van de gemeente Coevorden is het resultaat van een enorm bevlogen bewonersinitiatief: Glasvezel Zuidenveld. Glasvezelinternet verbindt de inwoners van de dorpen niet alleen op een nieuwe manier met elkaar, maar ook met de rest van de wereld. Het lichtkunstproject ‘In de Vezels’ viert de oplevering van het glasvezelnetwerk. Bovendien symboliseert het de verbinding en kracht van het licht dat door de vezels schiet.
De lichtkunstinstallaties worden verzorgd door Stichting Media Art Friesland en het bijbehorende LUNA Collective. De kunstenaars hebben zich laten inspireren door de dorpen en landschappen van onze gemeente. De kunstwerken zeggen daardoor iets over de eigenheid van het gebied. Die eigenheid zit ook bij de bewoners ‘in de vezels’; het zijn woonplaatsen om trots op te zijn. De lichtkunstwerken zullen te zien zijn van donderdag 3 t/m zondag 6 maart 2022. Ze gaan aan zodra het donker is.
Oosterhesselen – Hervormde kerk (Geserweg 2)
Animatie van Anne Fie Salverda. Deze levensgrote projectie is geïnspireerd op de legendes over de kloof tussen de toren en het kerkgebouw. Anne Fie verrast met een reuzin – waarom moet een reus altijd mannelijk zijn? Met de kleding van de reuzin herinnert de kunstenaar aan Drentse traditie. Het geluid bij dit werk is echter een en al hedendaags!
Steenwijksmoer – Plein voor Sint-Franciscuskerk (Kerkweg 1)
‘Bilderwald/Beeldenbos’ met Augmented Reality-kunst van Gejan Stol, Raymond van Es en Sina Barkmann. Gebruik een tablet of smartphone bij deze houten sokkels en er komt een digitale 3D-wereld tot leven. Bilderwald/Beeldenbos is tot stand gekomen in het kader van Grenscultuur/Grenzkultur, een samenwerkingsproject van K&C Drenthe en Emsländische Landschaft dat drie jaar lang de focus richtte op cultuur in het Nederlands-Duitse grensgebied. De kunstenaars hebben zich door thema’s als taal, ruimte, feesten en ambacht laten inspireren tot artistieke beelden en virtuele sculpturen die de bezoeker kan zien op de eigen mobiele telefoon. Een app hiervoor is eenvoudig ter plaatse te installeren.
Dalerveen – Weiland (tegenover Hoofdstraat 120)
‘Lichthengels’ van Koos de Vries. Deze lichtgevende hengels met heldere dobbers wiegen in de wind. Op het eerste gezicht lijken de hengels in hun aantrekkelijke, lichte, in de wind bewegende esthetiek een volstrekt logisch verhaal te vertellen. Even doordenkend gaat het beeld wringen en nodigt uit tot overpeinzingen over ons gebruik van het landschap, (over)productie, de vele Nederlandse bodem die de zee is afgenomen. Maar gewoon genieten van het poëtische beeld is ook meer dan welkom!
Dalen – Plein voor de Dorpskerk (Hoofdstraat 25)
‘The Sonic Embassy’ van LUNA Collective. In het horeca-hart van Dalen staat deze bijzondere gedekte eettafel. Het LUNA Collective, makers van de Sonic Embassy, heeft zelf in tal van landen over de hele wereld geluiden opgenomen die nu in Dalen te horen zijn. Ook werden vrienden en familie in allerlei landen opgeroepen om geluiden op te sturen. Zo zijn er nu onder andere sonische impressies uit Noord-Macedonië, Mozambique, Tunesië, Costa Rica, Spanje en nog vele andere landen te horen. Bezoekers kunnen op ontdekkingsreis gaan door de dekseltjes van de verschillende keramische objecten op tafel op te tillen. Ze kunnen ook een hele soundscape vormgeven door meerdere potjes tegelijkertijd te openen. Sonic Embassy is voor het eerst gemaakt voor het Tunesische SEE Djerba festival, toen met allemaal geluiden uit Noord-Nederlands. Het oorspronkelijke geluidsconcept is bedacht door de Groninger kunstenaar Romy Joya Kuldip Singh en sindsdien visueel en in geluid doorontwikkeld door verschillende leden van het LUNA Collective.
Sleen – Car Wash (Meulenakker 2)
Installatie van Hassan Sheidaei. Deze projectie met bungelende megafoons laat je een wijds landschap met schapen heel anders beleven. Je mag de megafoons laten slingeren!
Dit project is in 2021 ontwikkeld in het kader van de KOMPOST residency, een werkperiode van vijf Duitse en vijf Nederlandse beeldmakers en componisten in het Noorden van Friesland. Geïnspireerd op het landschap en het agrarisch karakter van de streek lieten de makers zich inspireren tot films, muziek en installaties waarin de impressies van de omgeving verwerkt zijn. Alle werken, die zo tot stand zijn gekomen, zijn dit jaar te zien op LUNA in Leeuwarden en het European Media Art Festival in Osnabrück. KOMPOST is een initiatief van het Friese productiehuis Popfabryk.
Schoonoord – De Brug over het Oranjekanaal (N376)
‘Private Moon’ van Leonid Tishkov. In 2003-2005 begon de kunstenaar Leonard Tishkov met de ‘Private Moon Journey’ die sindsdien naar verschillende locaties in de wereld is gereisd. Het is een visueel gedicht dat het verhaal vertelt van een man die de maan ontmoette en de rest van zijn leven bij haar bleef. “In de bovenwereld, in feite op de zolder van zijn eigen huis, zag hij de Maan uit de lucht vallen. Ooit verstopte ze zich voor de zon in een donkere en vochtige tunnel. Maar de passerende treinen maakten haar bang. Nu kwam ze naar het huis van de man…”
Uiteindelijk blijkt dat de Maan onze eenzaamheid in het universum overwint en velen van ons verenigt. Private Moon Schoonoord wordt een nieuwe episode van ontmoetingen met de Maan. De bezoekers van In de Vezels zijn uitgenodigd om hun foto’s en verhalen toe te voegen.
Private Moon is mogelijk gemaakt door het Leeuwarder bedrijf Pyrasied dat de maan voor dit werk geheel uit gerecycled materiaal heeft geproduceerd.
Zweeloo – De Brink (kruispunt Klooster en Marktstraat)
‘Lichtcirkels’ van Koos de Vries. Deze lichtgevende lichtringen zijn in een recht patroon in de bomen geplaatst. De subtiele vormen overheersen de natuurlijke schoonheid niet. Maar de symmetrie van de keurige brink wordt wel benadrukt. Koos de Vries werkt als lichtdesigner voor tal van festivals en schouwburgen door heel Nederland. Hij versterkt de beleving van architectuur en landschap en creëert aansprekende, fantasievolle lichtobjecten.