HomeGrote plannenOpening Cultureel Jaar

Opening Cultureel Jaar

De opening van het culturele jaar staat gepland op 28 augustus 2021. Het idee is om te starten vanuit De Kiel. De noordelijkste plaats in de gemeente Coevorden. Vanaf de vroege ochtend trekt een stoet door de hele gemeente. Op naar de stad Coevorden. In Coevorden zijn daar de garnizoensdagen. Met feestelijke activiteiten en re-enactments.

In elk dorp waar we langskomen, haken meer mensen aan, met het volgende:

  • Lied als flash mob: In elk dorp zingen twee mensen een couplet van een lied. In dat couplet bezingen ze typische kenmerken van dat dorp. Uiteindelijk ontstaat er een lied waarin de hele gemeente wordt bezongen. Door een groot koor bestaande uit inwoners van alle dorpen. Het zou mooi zijn als de coupletten op verschillende manieren door jong en oud worden uitgevoerd. Bijvoorbeeld in jazzy stijl, in rap vorm door jeugd of in een rock versie. Alles kan!
  • Herauten en boerhoorns: Graag nodigen we herauten met boerhoorns uit, om een stuk van de route mee te trekken. En door middel van het blazen op de boerhoorns de mensen in de dorpen te laten weten dat de culturele stoet in aantocht is.
  • Kunstwerk: We nodigen elk dorp uit een kunstwerk op een paneel van 50x50cm te maken voorafgaand aan de dag van de opening. Dit kan door meerdere kunstenaars of door één iemand uit het dorp. Op een kar staat een grote ezel met een paneel. Tijdens de stoet wordt bij de doorkomst van elk dorp een kunstwerk toegevoegd aan het paneel. Op het kunstwerk presenteert het dorp zich en op het kunstwerk staat de naam van het dorp vermeld. De namen van de kunstenaars komen niet op het kunstwerk te staan.
  • Kanonschot: Aan het einde van de dag wordt het lied gezongen. En laten we het complete kunstwerk zien. De burgemeester zal daarna met een kanonschot het culturele jaar openen.
  • Streaming en vlogs: De hele dag wordt gestreamd en via internet uitgezonden of via bijvoorbeeld ZO!34. Daarnaast nodigen we vloggers uit de stoet te volgen en verslag te doen van het geheel. Van de dag wordt een samenvatting gemaakt en gedeeld op internet via de sociale media. Het idee kan ook nog uitgebreid worden met een dans of een orkest en band. In elk dorp sluiten twee dansers en muzikanten aan.

Lijkt het je leuk om mee te doen?

Het kernteam van culturele gemeente Coevorden coördineert het project. Er komt ook een werkgroep die bestaat uit één of twee contactperso(o)n(en) per dorp.

De taken van de contactpers(o)on(en) per dorp zijn:

  • Zorgen voor een schrijver van het couplet van het lied (ongeveer 4-6 regels)
  • Zorgen voor twee zangers/zangeressen
  • Zorgen voor één of meerdere kunstenaars die het kunstwerk gaan maken;
  • Eventueel zorgen voor herauten en andere ideeën die bijdragen aan de veelzijdigheid van de stoet
Bekendmaking Culturele gemeente tijdens de Toorn van Thunaer
Tijdens ‘de Toorn van Thunaer’ werd bekendgemaakt dat Coevorden de nieuwe culturele gemeente wordt.