HomeGrote plannenCultuur- en verhalenpad

Cultuur- en verhalenpad

Cultuur- en verhalenpad: bewegen en genieten

Wandelen is goed voor elk! Je verbetert je conditie, je hart wordt sterker en je traint je longcapaciteit. Het versterkt de botten en vermindert het risico op tal van ziekten en klachten. Vooral in coronatijd zijn vele mensen gaan wandelen. In het culturele jaar willen we op meerdere manieren bewegen combineren met cultuurbeleving, zodat alle lichaamsfuncties en zintuigen aan bod komen. 

Verbinding tussen de dorpen 

Door het cultuurpad verbinden we alle dorpen, de stad en hun inwoners met elkaar. Je leert de hele gemeente met al haar mooie (cultuur- en natuurhistorische) plekjes kennen als je het hele pad bewandeld. Maar ook gasten van onze gemeente verbinden we op deze wijze met de omgeving en al het moois dat onze regio te bieden heeft. 

Mogelijk dat een soort van stempelkaart wordt ontwikkeld met daarbij een aandenken wanneer iemand alle routes heeft volbracht. 

Indien er tijd voor is en als blijkt dat daar behoefte aan is, willen we het cultuurpad uitbreiden met fietsroutes. 

Wat is het cultuurpad? 

De gemeente Coevorden telt tal van wandelpaden die langs de mooiste plekjes voeren vol historische, archeologische en culturele elementen. En wie kennen die plekjes het best? Inderdaad, de eigen dorps- en streekbewoners. 

Door de hele gemeente Coevorden wordt een wandelroute uitgezet. Elk dorp maakt een deel van de wandelroute. Het is daarbij belangrijk dat er contact wordt gelegd met het voorgaande dorp om te overleggen waar die eindigt en met het volgende dorp om te overleggen waar die start. Wanneer dat gewenst is, kan worden samengewerkt met een ander dorp, bijvoorbeeld Erm en Achterste Erm, die vormen dan één route. De routes blijven ook na het culturele jaar, dus na 2021-2022 beschikbaar. 

Centraal staat cultuur en het thema ‘Verbonden in verhalen’ met de pijlers ‘vieren, versterken, verbinden en verhalen’. Op het pad zullen derhalve veel culturele elementen te zien zijn als musea, galerieën, kunstwerken, maar ook historische erfgoed elementen zoals bijzondere gebouwen (kerken, molens, etc) en natuurhistorische plekken. 

Momenteel is een werkgroep met afgevaardigden uit alle dorpen bezig met het maken van de route. In samenwerking met ToReCo en met het Recreatieschap Drenthe wordt deze definitief gemaakt. De planning is dat in oktober 2021 het pad gereed is. Het pad, inclusief de beziens- en wetenswaardigheden, wordt digitaal en in een handzaam boek/brochurevorm uitgegeven. 

Het geheel wordt mogelijk ondersteund met QR codes die verwijzen naar een website of met zogenaamde spacetime layers en een app. 

Heel veel dorpen kennen al prachtige routes. In het boekje en digitaal zal worden verwezen naar die routes, zodat de liefhebbers nog meer kunnen genieten van wandelingen in de omgeving. 

Wandelknooppunten

Langzamerhand wordt heel Nederland voorzien van wandelknooppunten. Recreatieschap Drenthe is in samenwerking met de gemeente Coevorden bezig onze hele gemeente te voorzien van dit systeem. Fase 1 wordt in het najaar van 2020 opgeleverd. Daarna volgen fase 2 en 3. De gemeente zal ten tijde van de openingen van het cultuurpad nog niet volledig voorzien zijn van de wandelknooppunten. Wel zal het pad voor een deel worden aangesloten op de wandelknooppunten. We hopen dat we in 2022 kunnen vieren dat onze hele gemeente verbonden is door middel van deze wandelknooppunten waardoor het wandeltoerisme wordt versterkt. 

‘Pad-in-de-kijker-weekends’

Elke route wordt in een specifiek weekend in de kijker gezet in de periode tussen november 2021 en december 2022. Het idee is dat in dat weekend zoveel mogelijk culturele verenigingen, stichtingen, individuen uit het betreffende dorp/dorpen zich laten zien en van zich laten horen. Ofwel zich presenteren op de route. Dit kan door een concert van een orkest en/of koor langs de route, een tentoonstelling van de fotografieclub in een boerenschuur, cabaret onderweg, straattheater, open monumenten, open galerieën, gedichten en/of schilderijen langs de kant, beeldende kunst in het landschap, presentatie van ambachten, een verteller van oude sagen in een schuur, et cetera. 

Het zou mooi zijn als zo’n weekend gecombineerd kan worden met reeds bestaande (jaarlijks terugkerende) culturele activiteiten in een dorp, zoals Mont Martre in Oosterhesselen. 

Wil je dit groots aanpakken in je dorp, neem dan contact op met het kernteam culturele gemeente. Via de website www.cultureelcoevorden.nl kan subsidie worden aangevraagd voor projecten. 

Welke routes staan wanneer in de kijker? 

Dat is nog niet duidelijk en wordt momenteel geïnventariseerd. Heb jij daarover ideeën, geef dit dan door via info@cultureelcoevorden.nl

Zo gauw hierover meer bekend is, laten we het weten via de pers, onze nieuwsbrief, onze website en via onze facebookpagina. 

Jouw cultuur in de kijker? 

We nodigen iedereen uit zich te presenteren tijdens de ‘pad-in-de-kijker-weekends’. Heb je hiervoor al ideeën en wil je dit alvast melden, dan vernemen we dat graag via info@cultureelcoevorden.nl

Fiets- en wandelroutes door de hele gemeente
Fiets- en wandelroutes door de hele gemeente