HomeGrote plannenCultuur- en verhalenpad

Cultuur- en verhalenpad

Cultuur- en verhalenpad: bewegen en genieten

Hoe goed ken jij je eigen gemeente? Op de fiets of lopend leer je die nog beter kennen. Bewegen en genieten daar gaat het om!

Het idee

Met een cultuur- en verhalenpad willen we alle dorpen en hun inwoners met elkaar verbinden. Je leert de hele gemeente kennen als je het hele pad loopt. Mogelijk komt er ook een uitbreiding met fietsroutes.

In de gemeente Coevorden zijn al veel wandelpaden die langs de mooiste plekjes voeren vol historische, archeologische en culturele elementen. Het idee van het cultuur- en verhalenpad is als volgt:

 • We delen de gemeente Coevorden op in gebieden. Per gebied komt er een route van tussen de 12 en 20 km. Dit kan een bestaande route zijn, maar kan ook een nieuw pad zijn.
 • De routes blijven ook na 2021-2022 beschikbaar;
 • Elke route wordt in een specifiek weekend geopend in de periode tussen september 2021 en juli 2022. Het zou mooi zijn om dit weekend te combineren met bestaande (jaarlijks terugkerende) culturele activiteiten in een dorp;
 • Tijdens deze opening presenteert elke culturele vereniging/stichting/individu zich op de route. Bijvoorbeeld een concert van een orkest en/of koor langs de route, een tentoonstelling van de fotografieclub in een deel van een boerderij, cabaret onderweg, gedichten en/of schilderijen langs de kant, galerieën die open zijn, etc.
 • We maken van elke route een handzaam boekje samengesteld met de route en achtergrondinformatie.
 • Kijken of het mogelijk is om de routes te ondersteunen met QR codes die verwijzen naar een website en met zogenheten ‘spacetime layers’ en een app.

Lijkt het je leuk om dit met een aantal anderen te doen?

We zoeken per gebied drie tot vijf leden voor een werkgroep. Heb je iets met wandelen? Ken je je omgeving goed? Of ben je actief bij een historische vereniging, culturele vereniging of stichting? Of ben je gewoon enthousiast over het plan?  

De taken van die werkgroep bestaan uit:

 • Het samenstellen van de route (of selecteren van een bestaande route), inclusief zorgen voor toestemming van grondeigenaren (gemeente, staatsbos, boeren, etc);
 • Een selectie maken van de te vermelden bezienswaardigheden op de route inclusief de aan te leveren teksten en foto’s voor het boekwerkje;
 • Een selectie maken van eventuele te vermelden verhalen in het boekwerkje en aandragen van de teksten;
 • Het benaderen en vastleggen van de deelnemers aan het openingsweekend;
 • Het aanleveren van een overzicht van eet- en drinkgelegenheden op de route. Eventueel kortingsbonnen (bijvoorbeeld koffie met gebak) en arrangementen bespreken ter publicatie (tegen betaling) in het boekwerkje.

Lijkt het je leuk of wil je meer weten? Laat dan van je horen. Tot 1 februari 2021 kun je je aanmelden via een mail naar culturelegemeente@coevorden.nl of meld je aan via het contactformulier. We hopen op veel enthousiaste reacties!

Fiets- en wandelroutes door de hele gemeente
Fiets- en wandelroutes door de hele gemeente