HomeGrote plannenBommen Berendpad

Bommen Berendpad

Het jaar 1672 was een bijzonder jaar voor Nederland, maar vooral voor Groningen en Coevorden. Lees er meer over via Coevorden en het jaar 1672. Naast schoolmeester en koster Mijndert van der Thijnen, speelde Generaal Von Rabenhaupt een bijzondere rol bij de gebeurtenissen in 1672 en het verdrijven van Bommen Berend. Om die reden is er in Groningen een borstbeeld van hem geplaatst op de Grote Markt en is een straat naar hem vernoemd. Ook Coevorden heeft een Rabenhauptstraat. Het graf van Carl von Rabenhaupt is te vinden in de Nederlands Hervormde kerk in Coevorden.

De route: Groningen – Coevorden – Münster

Het idee is om de route van 1672 van Groningen naar Coevorden, van Rabenhauptstraat tot Rabenhauptstraat (circa 100 km), uit te zetten. Met onderweg culturele en historische elementen. Volg je dit pad, dan hoor je de meest geweldige verhalen en kun je meedoen aan verschillende activiteiten. Een pad waar vele zintuigen worden geprikkeld. Het is mogelijk om de route lopend, op de fiets of te paard te volgen. De route gaat door verschillende gemeenten in de provincies Groningen, Drenthe en Overijssel. Langs het pad vind je overnachtingsmogelijkheden en eetgelegenheden. Dit pad is er eentje voor cultuurliefhebbers en sportievelingen.

Bommen Berend kwam uit Münster. We breiden het pad van Groningen naar Coevorden uit naar Münster en is hopelijk binnen afzienbare tijd een hit voor wandelend Nederland en Duitsland.

Als ondersteuning maken we een handzaam boek. De route komt uiteraard ook digitaal beschikbaar.

Organisatie

De organisatie is in handen van het kernteam Culturele Gemeente Coevorden in samenwerking met diverse organisaties op wandelgebied en in nauwe samenwerking met de Stichting 350 jaar Groningens Ontzet. Verder zijn vertegenwoordigers van diverse organisaties op landschappelijk, toeristische en historisch gebied aangehaakt.

Meedoen?

We zoeken vrijwilligers en professionals die mee willen helpen om deze unieke route tot en succes te maken. Tijdens de opening van de route willen we diverse culturele activiteiten op het deel Groningen-Coevorden van de route laten zien. We zoeken daarom:

  • Mensen met ideeën voor culturele activiteiten en markeringen op en langs de route en tijdens de opening van de route;
  • Vrijwilligers voor de PR: volgers, social media, podcasts, et cetera;
  • Verenigingen en individuen die langs de route hun culturele activiteiten willen ontplooien;
  • Vrijwilligers voor hand- en spandiensten.

Wil jij meedoen? Kijk dan bij meedoen. Je kunt je via die pagina ook aanmelden als vrijwilliger of deelnemer.

Rabenhauptstraat